LOMA ON MIELENTILA

Kesälomalla känsät kasvavat, rusketusraitoja tulee ristiin rastiin ja jätski korvaa lounaan. Töissä pääsee palailemaan arjen tasaisempaan tahtiin, istualtaan syötyihin lounaisiin ja nauttimaan jätskin vaikkapa jälkkäriksi.

 

Vapaus maistuu parhaalta, kun sille on arjessa mielekästä vastapainoa. ”Onks pakko, jos ei haluu?” lipsahtaa huulilta kuitenkin helposti, kun loma lähenee loppuaan. Kannattaa muistaa, että loman jälkeinen elämä on sitä oikeaa elämää. Kaikilla meillä on elämässään erilaisia velvoitteita, jotka eivät katoa loman aikana minnekään. Lomailun on siis syytä olla energiaa antavaa. Eikä lomaltapaluuahdistus pääse yllättämään, kun sekä loma että arki tekevät hyvää.

 

Mitä on hyvää tekevä lomailu?

 

No, ei ainakaan sitä, että heittää kaiken päälaelleen; kukkuu yöt, nukkuu päivät ja maksimoi epäsäännöllisen elämisen. Jos riekkumiseen lisätään vielä jatkuva tissuttelu, repsahtanut ruokavalio ja liikuntaharrastusten unohtaminen, päästään mahdollisimman kauas energiaa lisäävästä lomailusta. Töihin palaaminen tuntuu takuulla karmealta, kun olo on rytmiä palautellessa sama, kun toipuisi samanaikaisesti isosta aikaerosta ja kauheasta krapulasta. Huh!

 

Sähköpostin vilkuilu ja kännykän jatkuva räplääminen kannattaa lomalla kokonaan unohtaa. Varsinkin meidän, jotka työksemme nakutamme näppistä päivät pitkät. Itse en avannut lomalla tietokonetta kuin kerran ja silloinkin vain tulostaakseni Jukolan viestin talkoo-ohjeet mukaani metsään. Hierojanikin huomasi heti, että hiiri oli vaihdettu melaan. Yläselän triggerit olivat kummasti lomalla sulaneet.

 

Tämän kesän lomamuistoni tiivistyvät kuvaan Vesikoiden joukkueen Suomi Meloo -festarirannekkeista.

Oma rannekkeeni on nyt näkyvästi jääkaapin ovessa viimevuotisen vieressä hyvää mieltä tuomassa.

 

Itse koetan lomalla mennä minne nenä näyttää. En siis suunnittele pikkutarkasti tekemisiäni enkä kasaa kohtuuttomia odotuksia itselleni taikka lomalleni. Terveelliset rutiinit mukautuvat lomaan; punttisali vaihtuu melottuihin kilometreihin, lomaherkuista poimin terveellisempiä vaihtoehtoja ja nukun paljon. Loman jälkeen olo on pirteä. Hyvää lomamieltä voi ylläpitää pidempään, kun ripottelee parhaista lomahetkistä muistuttavia kuvia tai esineitä ympärilleen.

 

Lomia on kahdenlaisia: pidettyjä ja pitämättömiä. Jos siis suinkin mahdollista, lomaa kannattaa vähän jemmata. Oikein ajoitettu pitkä viikonloppu katkaisee härkäviikot oikein mukavasti. Ja kun sesonki ei ole aivan kuumimmillaan, on lomailu monasti edullisempaakin. Mutta jos lomat on jo lomailtu ja arki avautuu edessä kovin pitkänä, mikä avuksi? Arjesta voi tehdä miellyttävän ja miellyttävästä arjesta voi tehdä hauskoja poikkeuksia. Itselleni hyvään arkeen kuuluu se, että poljen työmatkat aikataulun salliessa fillarilla taikka tulen aamulla punttisalin kautta, käyn kivoissa paikoissa lounastamassa ja nappaan silloin tällöin torilta rasiallisen mansikoita iltapäiväni iloksi. Hauskana poikkeuksena rojahdin hiomaan blogitekstiä olohuoneen säkkituoliin - jäätelön kera.

 

Perheen ollessa töissä ja koulussa, kotona on vähemmän kaaosta ja pesemättömiä pannuja – arkihan on oikeastaan lomailua helpompaa! Moni asia muuttuu näkökulmaa vaihtamalla. Jos lomaltapaluuahdistus kuitenkin vaivaa niin, ettei töissä oikeasti halua olla, pitää tilannetta tarkastella realistisesti. Ovatko esimerkiksi stressin oireet kasvaneet niin suuriksi, että olisi aika käväistä työterveyslääkärin luona? Vai onko työpaikalla ongelmia, joista pitäisi jutella oman esimiehen kanssa? Jos arki ahdistaa, pitää siinä tehdä muutoksia – vaikkapa sitten lomilta kerätyn energian voimin.

 

Kontrastit tekevät elämästä elämisen arvoisen

 

Toivoisin, että osaisimme arvostaa ansaittua lomaa. Eihän ikuinen lomailu loputtomasti jaksaisi viehättää. Anna Perho tiivistää kolumnissaan asian mielestäni hyvin: ”Vapaus maistuu ihanalta juuri siksi, että sillä on vastapaino. Vain kontrastit saavat elämän tuntumaan elämältä.”

 

Lomaltapaluuterveisin,

Johanna

 

 

 

Tekstin takana:

JOHANNA SOUKKIO, Viherpoikain toimistopäällikkö

Intohimoinen meloja vuodesta 1994 ja Tonnari (ellei tule kesällä tonni täyteen, melotaan lokakuussa loput. Yli 400km on tänä kesänä jo melottuna)

Talvisin kajakki vaihtuu lumilautaan ja skimboihin.

 Puikot heiluvat ympärivuotisesti, myös Viherpoikain tahtipuikko.