Oppia ikä kaikki

Uuden oppiminen ei ole iästä kiinni. Osaamisensa päivittäminen ja tietojensa syventäminen on tärkeää tämän päivän työelämässä. Parhaimmillaan uuden oppiminen rikastuttaa arkea ja on osa identiteettiä.

 

 

Työelämä muuttuu aivan käsittämättömällä vauhdilla. Itsensä jatkuva kehittäminen ja uuden oppiminen ovat tämän päivän työelämässä asioita, joita edellytetään. - Ainakin, jos haluaa edetä urallaan. Olen itse ollut aina innokas oppimaan uutta. Toistuvasti löydän itseni istumassa luentosaleissa ja auditorioissa sekä työpäivien aikana että iltaisin/viikonloppuisin. Tiedän, että jatkuva kehittyminen antaa minulle merkittävää ammatillista lisäarvoa ja syvyyttä harrastuksiin. Suurimpana motivaattorina toiminee kuitenkin oma tiedonhaluni. Ja onhan se aika metka fiilis, kun joku gurujen yksinoikeutena pitämäni asia muuttuukin osaksi omaa normisettiäni.

 

On toki niitäkin, jotka opiskelevat vastentahtoisesti, veitsi kurkulla. Syynä voi olla huoli siitä, että työt ajavat ohitse, ellei kehitystä tapahdu. Tai työt ovat jo loppuneet, eikä uusia meinaa löytyä. Tällainen pelonsekainen itsensä kouluttaminen ei varmasti innosta ja motivoi.

 

Rakennusalalla jatkuva muutos on uusi vakio, eikä korttikoulutuksissa ramppaamista kukaan pidä mitenkään erikoisena. Myös pätevyysien ylläpitäminen edellyttää kertausta. Omassa työssäni onkin ollut ilahduttavaa huomata, kuinka moni kollega kouluttautuu oma-aloitteisesti töiden ohella – omasta vapaasta tahdostaan.

 

Opiskelu muuttaa muotoaan

 

Vaikka työn ja opiskelun yhdistäminen voi toisinaan olla haastavaa, ei se mahdotonta ole. Opiskelu muuttuu jatkuvasti joustavammaksi. Nykyään työn lomassa opiskelu ei useinkaan tarkoita sitä perinteistä iltaluennoilla istumista, vaan tarjolla on runsaasti eri oppimismuotoja verkko-opiskeluineen, kirjallisine töineen tai intensiiviopetuksineen. On hienoa, että opiskelumuotoja kehitetään ja räätälöidään niin, että kokonaisen tutkinnon voi suorittaa ilman opintovapaalle jäämistä.

 

Me Viherpojilla kannustamme (jopa patistamme) työntekijöitämme kouluttautumaan. Yrittäjä itsekin istahtaa koulun penkille vähän väliä. Alaan liittyvien pakollisten koulutusten, kuten työturvallisuus-, tulityö-, tieturva- ja ensiapukorttikoulutuksiin osallistumisen lisäksi järjestämme työntekijöillemme omia koulutuspäiviä. Lokakuussa on hätäensiapäivä koko henkilökunnalle.

 

Toimari tunnustaa väriä samalla kun opiskelee rakentamisen tiedonantovelvollisuutta.

 

Me haluamme tukea myös sellaisia työntekijöitä, jotka päättävät esimerkiksi jonkin aikaa työelämässä oltuaan hankkia tutkinnon tai vaikkapa jatkaa kesken jääneitä opintojaan. Meille on vuosien mittaan tehty opinnäytetyö jos toinenkin.

 

Keräätkö vielä rohkeutta hakea uuteen koulutusohjelmaan tai uskallusta ilmoittautua mielenkiintoiselle kurssille? Tartu tilaisuuteen, sillä uuden taidon oppiminen tai itselle asetetun päämäärän saavuttaminen tuo voittajafiiliksen. Pysyy dementiakin loitommalla!

 

Opiskelun iloja toivotellen,

Johanna

 Tekstin takana:

 

JOHANNA SOUKKIO, Viherpoikain toimistopäällikkö ja vaikka mitä muuta. Ikuinen opiskelija ja härkäpäinen treenaaja.

Intohimoinen meloja vuodesta 1994. Tonnari (elokuussa jo tonni täyttyi)

Kohta kajakki vaihtuu lumilautaan ja skimboihin.

 Puikot heiluvat ympärivuotisesti.