Rauhallista Joulua Onnellista Uutta Vuotta ja Rentoa Tilinpäätösaikaa!

Jossain vaiheessa tulee oikea talvi ja jäädyttää työmaat. Me konttorirotat vain lisäämme rapinaa lämpöisten toimistojen nurkissa.

 

Edellisessä blogitekstissämme kirjoitin siitä, minkälaisen rynnistyksen talventulo saa aikaan työmailla. Töitä kun tehdään nykyään usein maaliin saakka, vaikka routa ryhtyisikin kiusantekoon.

No, siinä missä työmailla pakkasessa puurtaminen on kohtalaisen tuore ilmiö, me toimistoilla olemme jo tottuneet vuodenvaihteen kirikierrokseen. Konttorilla talven tulo nimittäin näkyy siten, että kulunut kausi paketoidaan samaan aikaan kun lasketaan seuraavan kesän keikat ja kilpailutetaan hinnat. On vilinää ja vilskettä kuin Korvatunturin Tonttulassa joulunalla: Vuodenvaihteen lähtevät ja tulevat laskut kohdistetaan kieli keskellä suuta, etsitään ja kootaan tositteita, kasataan tilinpäätösmateriaaleja ja pyydetään todistuksia, tehdään veroilmoituksia, suunnitellaan budjettia sekä lasketaan lopputilit ja lomapalkat. Ja paljon muuta.

 

2020 tuo tullessaan myös muutoksia: Eniten minua askarruttavat ilmoitusvelvollisuuden uusi sisältö- ja muoto. Testikierroksia ei ole vielä voinut tehdä, koska Ilmoitin aukeaa vasta loppiaisen jälkeen. Silloin onkin jätettävänä moninkertainen määrä materiaalia: Urakkatiedot syyskuusta ja tekijätiedot lokakuusta 2019 lähtien ja kaikki mahdolliset korjaukset edellisille kuukausille. Helmikuun 5. päivä on siis erittäin jännittävä ”viimeinen jättöpäivä”. Huh!

 

Joku voisi kuvata yrityksen talouden vuodenvaihdetta peräti kiireiseksi. Hoppuun asti ei kuitenkaan pidä kiirehtiä. Apua voi pyytää esimiehiltä, kollegoilta, verottajalta, tilitoimiston väeltä ja ohjelmien ylläpitäjiltä. Jostakin sitä todennäköisesti myös saa. Digitaaliset järjestelmät ovat (toimiessaan) korvaamaton apu; ne nopeuttavat rutiinitöiden hoitoa, vähentävät manuaalisen työn määrää ja säästävät siten aikaa aivotyölle.

 

Meillä Viherpojilla tilikausi muutettiin päättymään vuodenvaihteen sijaan helmikuun lopussa. Vuosien mittaan huomasimme joka vuodenvaihteessa toistuvan haasteen: Kaikki laskut eivät millään ehtineet mukaan tilinpäätökseen, kannet kun on pakko laittaa kiinni jossakin vaiheessa. Jos työmailla paiskitaan hommia vielä tammikuussa, on työmailla vuodenvaihteessa ylimääräistä inventoitavaa. Tilinpäätöksen tekeminen menee aina työläämmäksi, kun edellisvuoden laskuja pitää siirtää seuraavalle tilikaudelle.

 

Kun tilikautemme on muutettu päättyväksi sesongin päättymisen jälkeiseen ajankohtaan, saamme hieman pelivaraa siihen, että tilikauden kaikki laskut saadaan mukaan laskelmiin. Mutta aika monta tilinpäätöstä olen vuodenvaihteeksi tahkonnut – Kiireen sain kunnian oppia tuntemaan silloin, kun työskentelin assistenttina tilitoimitoimistossa...

 

Kun tilinpäätökset saadaan valmiiksi ja tarkastetuiksi, on hetki aikaa hengähtää. Sitten seuraavan kevään urakat alkavatkin jo tulvia sisään. Onneksi työmailla työskentelevät tekijämme saavat huilia talvikuukausina ja kerätä intoa kevättä varten. Monet ottavatkin talvesta ilon irti, ja lähtevät aurinkorannoille taikka pikkaisen suurempiin rinteisiin.

 

Emme me toimistotyöntekijät kuitenkaan valita työn paljoutta – kauheasti ainakaan. Ellei töitä ole talvella, ei niitä ole seuraavana kesänäkään. Kyllä sitä jouluna ehtii muutaman päivän levätä, herkutella ja ulkoilla.

 

Iloisen Joulua ja Yltäkylläisen Uuden Vuoden toivotuksin,

 

Johanna ja Anssi